Hyppää sisältöön

Painonhallinta

Painonhallinta on aihe, jossa jokaisen tilanne on omanlaisensa. Tästä syystä aihetta kannattaa pohtia juuri oman tarpeesi ja tilanteesi pohjalta. Jos koet, että tämänhetkinen tavoitteesi liittyy painonhallintaan, tavoite voi olla nykypainon ylläpitämistä, painonnousun taltuttamista tai painon pudottamista.  

Terveyden kannalta tutkitusti vaikuttavimpia ovat pysyvät muutokset, joten kuuriluontoista painonpudotusta kannattaa välttää. Aina tärkeintä ei kuitenkaan ole vaa’an lukema, vaan painon vaikutus omaan hyvinvointiin. 

Hyvä olo voi olla tärkein painonhallinnan tavoite 

Painonhallinnassa oma tavoitteesi voi siis olla ruokailutottumusten muuttamisen sijaan myös liikkumisen lisääminen tai parempaan uneen panostaminen. Myös stressillä on merkitystä, joten joskus ensimmäinen askel voi olla stressin vähentäminen tai omaan mielialaan ja jaksamiseen panostaminen.

Painonhallinnan kulmakiviä ovat syöminen, liikkuminen, riittävä uni ja stressinhallinta.


Kehotietoisuus 

Painonhallinnan kannalta on tärkeää osata tunnistaa oman kehosi viestejä. Kehon viestien väärä tulkinta voi altistaa esimerkiksi tunnesyömiseen tai energiantarvetta suurempaan syömiseen. Näläntunteen lisäksi on tärkeää tunnistaa ja toisaalta erottaa oikein kehon viestit esimerkiksi väsymyksestä, surusta tai ylivireydestä. 

Taustalla saattaa olla pitkän ajan kuluessa opitut tavat, joista pois oppiminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Keho myös pyrkii herkästi pitämään kiinni saavutetuista kiloista, koska painonlasku on aiemmin ollut uhka ihmisen eloonjäämiselle.

Kehotietoisuutta voi harjoitella

Mindfulness-harjoittelu on yksi keino kehittää kehotietoisuutta. Aloita harjoittelu vaikka Sydänliiton Minä ja kehoni -videon avulla.

Video: Minä ja kehoni (Sydänliitto, kesto 5:50).

Painonpudotuksen vaikutus sokeriaineenvaihduntaan ja insuliinihoitoon

Ylipainoisilla jo muutaman kilon (5 %) painonpudotuksella on tutkitusti terveyshyötyä. Etenkin vyötärölihavuus on terveyden kannalta haitallista, koska keskivartalolle kertyvä rasva lisää muun muassa maksan rasvoittumista. Tällöin vyötärön ympäryksen kaventaminen on yleensä erityisen hyödyllistä. 

Kun paino putoaa, on insuliinimääriä syytä tarkastella. Insuliinin määrää on yleensä tarpeen vähentää painon pudotessa – ota siis suunnitelmasi puheeksi myös terveydenhuollossa! 

Lue Diabetes-lehden Avoimesta arkistosta painonhallintaan liittyviä artikkeleita:


Oman painonhallintatavoitteen laatiminen 

Omat tavoitteet kannattaa pilkkoa pienempiin osatavoitteisiin ja tehdä niistä mahdollisimman konkreettisia. Pieniin tavoitteisiin on helpompi pyrkiä ja pienillä, pysyvillä muutoksilla saavutettu hidas painonlasku tuottaa useimmiten myös pysyviä muutoksia. 

Millainen on hyvä tavoite?

Hyvä tavoite kuvaa sitä muutosta, jonka haluat saada aikaiseksi oman toimintasi avulla. Kun pohdit omaa tavoitettasi, kiinnitä huomioita, että se on:

  • sellainen, jonka olet itse valinnut
  • sellainen, johon voit itse vaikuttaa
  • sopivan pieni
  • riittävän helpon tuntuinen
  • mahdollista sinulle juuri nyt.

Lisää vinkkejä muutoksen aloittamiseen löydät Hyvinvoinnin polkujen Elintapamuutos-sivulta.


Jos koet tarvitsevasi vinkkejä painonhallintaan, katso seuraavat omahoidon työkalut: 

Diabetestalon Painonhallinta-sivustolta saat tyypin 1 diabetesta sairastavan painonhallintaan liittyvää tietoa.

Terveyskylän Painonhallinta-polulta löydät hyvinvointiasi tukevia, viikoittaisia harjoitteita painonhallinnan tueksi.


Lähteinä käytetty: Painonhallintatalo.fi, Terveyskirjasto.fi