Hyppää sisältöön

Perustieto

Tyypin 2 diabeteksen puhkeaminen on usein monen tekijän summa. Sairastumisen taustalla on useita riskitekijöitä. Osaan riskitekijöistä et itse pysty vaikuttamaan. Osa on sellaisia, joihin vaikuttamalla voit hidastaa tai estää tyypin 2 diabeteksen puhkeamista. 

Tyypin 2 diabeteksen riskitekijät

Löydät lisätietoa tyypin 2 diabeteksen riskitekijöistä klikkaamalla kuvassa olevia sinisiä palloja.

Onko minulla tyypin 2 diabetes?

Diabetesliiton Riskitestillä voit arvioida oman riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Metabolinen oireyhtymä

Metabolinen oireyhtymä (MBO) liittyy läheisesti tyypin 2 diabetekseen. Se tarkoittaa useita terveyteen liittyviä riskitekijöitä yhtä aikaa. Riskitekijät voivat olla verensokerin, veren rasvojen ja verenpaineen häiriöitä. Sinulla saattaa olla MBO, jos sinulta löytyy yhtäaikaisesti vähintään kolme alla olevista riskitekijöistä:

 • Vyötärön ympärys: miehillä yli 100 cm ja naisilla yli 90 cm. 
 • Triglyseridit: Veren triglyseridien määrä on suurentunut eli yli 1,7 mmol/l. 
 • HDL-kolesteroli: Veren HDL-kolesterolin eli hyvän kolesterolin määrä on pienentynyt eli miehillä alle 1,0 mmol/l ja naisilla alle 1,3 mmol/l. 
 • Verenpaine: 130/85 mmHg tai enemmän. 
 • Paastoverensokeri: Paastosokeri on normaalin ylärajoilla tai kohonnut (eli 5,6 mmol/l tai enemmän). 

Rasvamaksa

Rasvamaksa tarkoittaa rasvan kertymistä maksasoluihin. Se liittyy useimmiten vyötärölihavuuteen ja metaboliseen oireyhtymään. Ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa. Rasvan kertymiseen on myös perinnöllinen alttius. Rasvamaksa on myös mm. sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä ja se vaikuttaa sokeriaineenvaihduntaan altistaen siten tyypin 2 diabetekselle. Löydät lisätietoa aiheesta Munuais- ja maksaliiton esitteestä (linkki aukeaa muma.fi).

Raskausdiabetes

Raskausdiabetes lisää merkittävästi riskiä sairastua myöhemmin tyypin 2 diabetekseen. Lisää tietoa raskausdiabeteksesta ja synnytyksen jälkeisestä verensokerin seurannasta saat Diabetesliiton sivuilta (aukeaa diabetes.fi).

Tupakointi

Tupakointi lisää vaaraa sairastua tyypin 2 diabetekseen. Jos kaipaat tupakoinnin lopettamiseen tukea, Terveyskylä.fi -sivustolta löydät tupakoinnin lopettamista tukevan Omahoito-ohjelman.


Diabeteksen oireet

Diabeteksen tyypillisimpiä oireita ovat

 • jano
 • virtsan määrän lisääntyminen, tihentynyt virtsaamistarve
 • väsymys
 • tahaton laihtuminen

Diabetes voi olla myös täysin oireeton.

Verensokeri

Löydät lisätietoa verensokeriarvoista klikkaamalla kuvassa olevia sinisiä palloja.

 • Normaali verensokeri: Terveellä henkilöllä paaston jälkeen verensokeri on 6 mmol/l tai vähemmän. Kahden tunnin sokerirasituksessa verensokeri pysyy alle 7,8 mmol/l. 
 • Esidiabetes: Esidiabeteksesta puhutaan, kun verensokeri on yli normaalin, mutta ei vielä ylitä diabetesdiagnoosin rajaa. Kohonnut paastosokeri tarkoittaa, että paastonäytteessä verensokeri on 6,1-6,9 mmol/l . Heikentyneestä sokerinsiedosta puhutaan, kun sokerirasituskokeessa 2 tunnin kohdalla verensokeri on 7,8-11 mmol/l .
 • Diabetes: Diabetesdiagnoosi tehdään, kun paastoverensokeri on toistuen yli 7 mmol/l tai satunnaisesti mitattu verensokeri on yli 11 mmol/l. Jos oireet viittaavat diabetekseen, riittää yksi poikkeava mittaustulos. Jos muita diabetekseen viittaavia oireita ei ole, poikkeavia mittaustuloksia pitää olla kaksi tai enemmän.  Diabetes todetaan myös, kun laskimoverinäytteenä mitattava HbA1c  on 47,5 mmol/l tai suurempi. 

Diabetesliiton verkkokurssit

Diabetesliitolla on diabesriskissä oleville suunnattuja maksuttomia, omatoimisia verkkokursseja.

 • Pakit tyypin 2 diabetekselle -verkkokurssilta saat tietoa diabetesriskin hallintaan ja vinkkejä elintapamuutokseen.
 • Raskausdiabeteksen jälkeen -verkkokurssilta saat tietoa raskausdiabeteksen yhteydestä tyypin 2 diabetekseen ja tukea elintapamuutokseen.

Lisätietoa verkkokursseista ja ilmoittautumislinkit löydät Diabetesliiton sivuilta (aukeaa diabetes.fi).


Lähteinä käytetty: Käypä hoito -suositus, THL: Tyypin 2 diabeteksen riskitekijät, Terveyskylän Diabetestalo