Hyppää sisältöön

Ammattilaisille

Ammattilaisille suunnatulta sivulta löydät tietoa Hyvinvoinnin polkujen käynnissä olevasta hanke- ja juurrutustyöstä. Polut ovat vapaasti käytössä ja voit linkittää niitä myös oman alueesi palveluvalikoimaan. Sivulta löytyvät lisäksi hyvinvointipolkujen tulostettavat materiaalit. Ota maksuttomat materiaalit käyttöön oman alueesi tai toimipaikkasi asiakasviestintään.

Diabetesliiton Hyvinvoinnin polut on rakennettu Diabetesta sairastavan hyvinvoinnin polku -hankkeessa syksyllä 2021 suoritetun digikyselyn (n=4635) ja kohderyhmähaastaateluiden (n=29) perusteella. Polut sisältävät luotettavaa tietoa ja arjen omahoitoa tukevia työkaluja diabetesta sairastaville ja heidän läheisilleen sekä diabetesriskissä oleville.

Hyvinvoinnin polut soveltuvat myös diabetesta työssään kohtaavien ammattilaisten ohjaus- ja neuvontatyökaluksi.

Lisätietoa hankkeesta

Lue lisää Hyvinvoinnin digipolut –hankkeesta sekä muun muassa hankkeen yhteistyöalueista Diabetesliiton verkkosivulta. Hankekokonaisuus on kuvattu myös Innokylään.


Hankeyhteistyö hyvinvointialueiden kanssa

Hyvinvoinnin digipolut -hanke on tehnyt yhteistyötä kahdentoista eri Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kanssa elokuusta 2021 alkaen. Jo valmistuneita hyvinvointipolkuja juurrutetaan diabetesta sairastavien, diabetesriskissä olevien ja heidän läheistensä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön hankkeessa mukana olevien yhteistyöalueiden omien kehittämistoimien kautta.

Hyvinvointipolkujen juurrutustyö

Hyvinvoinnin polkujen juurrutus yhteistyöalueiden palveluvalikoimaan on käynnistynyt. Jokaisella omahoidon osa-aluesivulla on oma verkko-osoitteensa (URL-osoite) , joten polkujen linkittäminen onnistuu mutkattomasti.

Kun käytät polkuja omalla alueellasi, informoi Hyvinvoinnin polut -hankkeen työntekijöitä. Halutessasi saat käyttöösi polkuihin liittyvää kuvitusta. Lisäksi polkuihin liittyvissä linkityksissä on hyvä mainita Diabetesliitto. Olethan hanketyöntekijöihin yhteydessä myös, jos löydät esimerkiksi toimimattomia linkkejä.

Katso esimerkkejä hyvinvointialueilla tehdystä juurrutustyöstä ja hyvistä käytännöistä

Eksote: Epäiletkö diabetesta -verkkosivu

Eksote on koonnut Epäiletkö diabetesta -verkkosivulleen tietoa tyypin 2 diabeteksesta ja sairauden ehkäisystä. Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn ja esidiabetekseen liittyen asiakas ohjataan myös Hyvinvoinnin polkujen Diabetesriskissä olevan polulle.

Kymsote: Chat-bot-asiakasohjausrobotti

Kymsote on rakentanut verkkosivuilleen alueen asukkaita hyvinvointiasioissa neuvovan asiakasohjausrobotin. Virtuaaliassistentti eli chattibotista diabetes- ja/tai vertaistukitietoa etsivä asiakas löytää useita linkkejä sekä Diabetesriskissä olevan että Tyypin 2 diabetesta sairastavan hyvinvointipoluille. Chat-robotti toimii myös Elma elintapaohjauksen -verkkosivustolla.

Kanta-Hämeen keskussairaala: Tyypin 2 diabetesta sairastavan palvelupolku

Kanta-Hämeen keskussairaala on rakentanut palvelupolun tyypin 2 diabetesta sairastaville. Polulle on koottu muun muassa yleistä tietoa diabeteksesta sekä potilasohjeita. Tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riskit ja ennaltaehkäisy -kohdassa yhtenä työkaluna on käytetty Diabetes riskissä olevan hyvinvointipolkua.

Keski-Suomi: OmaKS-fi-sivusto

OmaKS.fi on Keski-Suomen digitaalinen sosiaali- ja terveyskeskus. Sivustolta löytyy materiaaleja muun muassa asukkaiden hyvinvoinnin tueksi. Valtimoterveys-osio sisältää tietoa myös tyypin 2 diabeteksesta ja sivujen käyttäjiä ohjataan etsimään lisätietoa muun muassa Tyypin 2 diabetesta sairastavan hyvinvointipolulta.


Tulosta hyvinvointipolkujen materiaalia käyttöösi

Materiaalit ovat maksuttomia ja vapaasti tulostettavia. Materiaaleihin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä hankkeen viestintäsuunnittelijaan (tanja.kulmala(a)diabetes.fi).

Hyvinvoinnin polut – taskukokoinen esite 80 x 140 mm

Diabetespolkujen taskukokoisen esitteen etusivulla henkilö sinisessä t-paidassa pohtivan näköisenä.

Taskukokoinen (80 x 140 mm, pdf) esite Hyvinvoinnin poluista jaettavaksi asiakkaille esim. vastaanottojen aulatiloihin tai erilaisiin tapahtumiin.

Hyvinvoinnin polut -juliste A3

Painokelpoinen värikäs juliste (A3, pdf) esim. vastaanottojen aulatiloihin, infotauluille tai erilaisissa tapahtumissa käytettäväksi.

Hyvinvoinnin polut -juliste A3

Tulostettava juliste Hyvinvoinnin poluista (A3, pdf). Julisteessa myös lyhyt tekstiosuus, jossa kerrotaan, mistä hyvinvointipoluista on kyse. Tulosta materiaali esim. vastaanottojen aulatiloihin, infotauluille tai käytä erilaisissa tapahtumissa.

Hyvinvoinnin polut -juliste A4

Tulostettava esite Hyvinvoinnin poluista (A4, pdf). Tulosta materiaali esim. vastaanottojen aulatiloihin, infotauluille tai jaa materiaalia erilaisissa tapahtumissa.

Haluatko mukaan hankeyhteistyöhön?

Hanketoiminta jatkuu vuoden 2023 loppuun. Tämän jälkeen Diabetesliitto huolehtii polkujen ylläpidosta ja päivittämisestä.

Hankeyhteistyöhön ehtii edelleen mukaan. Kysy lisätietoa yhteistyöstä ja hankkeen toiminnasta: suunnittelija Tuulikki Salminen tai viestintäsuunnittelija Tanja Kulmala (sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(a)diabetes.fi)