Hyppää sisältöön

Tyypin 1 diabetesta sairastavan polku

Onko sinulla tyypin 1 diabetes? Hyvinvointipolulle on kerätty luotettavaa tietoa ja omahoitoa tukevia työkaluja tyypin 1 diabeteksen eri osa-alueilta. Voit edetä koko polun läpi osa osalta tai valita vain sen osa-alueen, minkä juuri tällä hetkellä koet itsellesi ajankohtaiseksi.


Tietoa tyypin 1 diabeteksesta

Osiosta löydät perustietoa tyypin 1 diabeteksesta ja LADA-diabeteksesta. Tutustu myös hoitosuunnitelmaan sekä tietoon diabeteksen aiheuttamista lisäsairauksista.

Verensokeriseuranta

Osiosta löydät tietoa verensokeriseurannasta ja sen tavoitteista. Löydät myös vinkkejä vaihtelevien verensokerien ja hypoglykemian hallintaan.

Liikkuminen

Osiosta löydät tietoa liikkumisen hyödyistä tyypin 1 diabetesta sairastavalle. Löydät myös muun muassa infograafin liikuntaan varautumisesta sekä erilaisia liikuntavinkkejä.

Ruokailutottumukset

Osiosta löydät tietoa muun muassa ateriarytmistä ja annoskoosta. Katso myös vinkkejä hiilihydraattien arviointiin ja täytä erilaisia testilaskureita.

Uni

Osiosta löydät tietoa unesta ja nukkumisesta sekä niiden vaikutuksesta verensokeritasapainoon. Katso myös unenhuoltovinkkejä.

Painonhallinta

Osiosta löydät tietoa painonhallinnasta ja sen vaikutuksesta muun muassa verensokeritasapainoon. Katso myös kehotietoisuusharjoitteita sekä vinkkejä painonhallintatavoitteen laatimiseen.

Jalkojen hoito

Osiosta löydät tietoa jalkojen omatoimisesta tutkimisesta, päivittäisestä omahoidosta sekä muun muassa jalkineiden valinnasta ja pienten ihovaurioiden hoitamisesta.

Mieliala ja jaksaminen

Osiosta löydät tietoa mielen hyvinvoinnista sekä mielenterveydestä ja sen vahvistamisesta. Löydät myös tukea hoitoväsymykseen.

Suun terveys

Osiosta löydät tietoa suun hoidon kulmakivistä ja parodontiista sekä verensokeritasapainon vaikutuksesta suun terveyteen.

Seksuaaliterveys

Osiosta löydät tietoa seksuaaliterveydestä kuten raskauden suunnittelusta, vaihdevuosista ja erektiohäiriöistä.

Sosiaaliturva

Osiosta löydät tietoa diabetesta sairastavan sosiaaliturvasta ja hoitotarvikkeista. Lue myös erilaisista kuntoutus- ja kurssivaihtoehdoista sekä omaishoidosta.

Diabetes ja työ

Sivulta löydät tietoa diabetesta sairastavan ammattinvalinnasta sekä muun muassa diabetestietoa työyhteisön esihenkilöille ja kollegoille.

Tukiverkot

Osiosta löydät tietoa sekä Diabetesliiton että muiden toimijoiden tarjoamista vertaistukimuodoista.