Hyppää sisältöön

Ruokailutottumukset

Tyypin 1 diabetesta sairastavalle syömiseen pätevät samat suositukset kuin kenelle tahansa. Terveellinen syöminen ei ole pelkästään sitä, mitä syöt, vaan ainakin yhtä tärkeää on pohtia, miten ja miksi syöt. Millaiset ruokailutottumukset sinun arjessasi on? Entä miten sinulta sujuu hiilihydraattien arviointi?

Pohdi hetki itseksesi: 

  • Syötkö kiireessä ja hotkien vai rauhoitatko ruokailutilanteen?  
  • Pureskeletko ruoan huolellisesti ja tunnistatko kylläisyyden?   
  • Syötkö aterian lautaselta pöydän ääressä vai ohimennen leipäpalan ja sitten toisen ja kolmannen?   
  • Syötkö nälän vai tavan vuoksi?  

Terveellisten tottumusten kulmakivet

Ruokakolmio toimii edelleen

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan Terveyttä ruoasta -videolla (kesto 4:00) kerrotaan, miten ruokakolmio toimii hyvän syömisen perustana.  

Video: Terveyttä ruoasta (VRN, kesto 4:00).

Nykyaikaiset insuliinihoidot eivät vaadi säännöllistä ruokailua. Aterioiden rytmittämisellä on kuitenkin monia etuja: Se luo perustan terveelliselle ruokailulle ja tukee painonhallintaa sekä helpottaa insuliinihoidon toteuttamista. Se auttaa hallitsemaan napostelusyömistä ja hillitsemään makeanhimoa. Pitkät ruokavälit altistavat liikasyömiselle aterialla eikä nälkäisenä ehdi harkita, miten aterian koostaa. Useimmille sopiva ateriarytmi syömisen hallinnan kannalta on 4–5 ateriaa päivässä noin 3–5 tunnin välein, omaan aikatauluun ja työrytmiin sovitettuna.  

Alla olevan kuvan oransseja merkkejä klikkaamalla löydät lisää ruokailutottumuksiin liittyviä videoita.


Omat ruokailutottumukseni

Pohdi alla olevien korttien avulla omia tämänhetkisiä ruokailutottumuksiasi.


Insuliini-hiilihydraatti -palapeli

Tyypin 1 diabeteksen hoitoon liittyy oleellisesti hiilihydraattien arviointi, koska pikainsuliini annostellaan hiilihydraattimäärän mukaisesti. Hiilihydraattien arviointiin on erityisen tärkeää perehtyä, jos verensokeriarvot heittelevät paljon. Jos arviointi ei suju ja pikainsuliinin annos ei siten ole sopiva aterian hiilihydraattimäärälle, verensokerin liialliset vaihtelut ovat väistämättömiä. 

Pikainsuliinin annos määräytyy aterian kokonaishiilihydraattimäärän mukaan.  Hiilihydraatteja ei kuitenkaan tarvitse arvioida gramman tarkkuudella. Aterialla riittää hiilihydraattien yhteismäärän arvioiminen noin 10 gramman tarkkuudella, ja yleensäkin hiilihydraatteja arvioitaessa niiden määrän voi pyöristää lähimpään kymmenlukuun.  

Esimerkiksi elintarvikepakkausten ravintosisältötiedoissa hiilihydraattimäärä on merkitty hyvin tarkasti, kuten 22 grammaa/annos. Diabeteksen hoidossa näin tarkkoja lukuja ei tarvita, vaan pikainsuliinia annosteltaessa luku pyöristetään esimerkkitapauksessa 20 grammaan.  

Hiilihydraattipitoisia ruokia ovat esimerkiksi viljatuotteet, hedelmät, marjat, peruna, maitotuotteet sekä sokeripitoiset syötävät ja juotavat. Pikainsuliinin annostelussa ei pääsääntöisesti huomioida esimerkiksi vihanneksia, lihaa, kalaa ja makkaraa. Myöskään rasvassa ei ole hiilihydraatteja. Voit tutkia ruoka-aineiden sisältämiä hiilihydraattimääriä tarkemmin Diabetesliiton kokoamasta Hiilihydraattitaulukosta.

Hiilihydraattien arviointia

Seuraavien ruokakuvien avulla voit harjoitella ja kerrata hiilihydraattiarviointia. Kuvissa on sekä terveellisiä arkivalintoja että herkutteluhetkiin sopivia tuotteita. 

Alla olevan kuvan oransseja kysymysmerkkejä klikkaamalla löydät lisää ateriakuvia.


Pikainsuliinin annostelu

Aterialle annosteltavaa pikainsuliinin määrää varten sinun tulee tietää itsellesi sopiva hiilihydraattien ja pikainsuliinin suhde eli se, kuinka paljon insuliinia tarvitset 10 hiilihydraattigrammaa kohti. Tämä suhde on yksilöllinen, ja se voi vaihdella esimerkiksi vuorokauden eri aikoina. Pumppuhoidossa kannattaa hyödyntää annosopasta, joka ehdottaa ateriaa varten annosteltavaa määrää siihen tallennettujen henkilökohtaisten tietojesi pohjalta.

Voit pohtia omaa pikainsuliinin annosteluasi alla olevan kuvan avulla. Löydät lisätietoa aiheista klikkaamalla kuvan oransseja kysymysmerkkejä.


Erilaisia ruokailutottumuksiin liittyviä testejä ja laskureita

Erilaisilla testeillä ja laskureilla voit mm. testata ja tarkastella syömistottumuksiasi tai ruoasta saamaasi suolan määrää ja rasvan laatua. 

Alkoholin käytössä diabetesta sairastavalla pätevät samat kohtuukäytön rajat kuin kenellä tahansa. Jos tavoitteena on painon pudotus, kannattaa muistaa, että alkoholista saattaa tulla yllättävän paljon kaloreita. Insuliinihoidon kanssa alkoholi voi altistaa matalalle verensokerille. Muista myös tarkistaa muun lääkityksen sopivuus alkoholin kanssa.

Omaa alkoholin käyttöä voi tarkastella Audit-testillä.

Päihdelinkki: Audit-testi


Lisätietoa erilaisista ruokavalioista

Vinkkejä muiden ruokavalioiden kuten kasvis- tai gluteenittoman sekä munuaisia suojaavan ruokavalion käyttöön löydät alla olevasta listasta.


Vinkkejä arkeen

Diabetesliitolla on tarjolla uusi Hyvän syömisen -verkkokurssi. Kurssi on omatoiminen ja maksullinen. Se sopii myös henkilöille, joilla on tyypin 1 diabetes. Jos kaipaat vinkkejä terveelliseen syömiseen, saat verkkokurssista lisätietoa Diabetesliiton sivuilta.

Tutustu Diabetesliiton keräämiin resepteihin Diabetes-lehden sähköisessä arkistossa.

Diabetesliiton verkkosivuilta löydät vinkkejä terveellisten tuotteiden valinnasta. Löydät sivulta myös tarkistuslistan ruokakauppaan.


Reseptejä terveelliseen ruokavalioon löydät myös Kuluttajaliiton Syö hyvää -sivustolta. 

Erityisruokavalioihin soveltuvia reseptejä on tarjolla Erimenu-sivuilla.

Lähteinä käytetty: Ruokavirasto, Diabetesliitto, Terveyskirjasto