Uni
Unella on monia terveysvaikutuksia. Vähäinen uni tai huono nukkuminen voivat heikentää terveyttä. Diabetesta sairastavalla huono nukkuminen voi heikentää verensokeritasapainoa ja siten hankaloittaa sairauden hoitoa. Toisaalta taas sekä matalat että korkeat verensokerit yöaikaan voivat heikentää nukkumista ja unen laatua.
Uneen kannattaa panostaa ja huolehtia riittävästä nukkumisesta. Ei ole olemassa yhtä, oikeaa unen pituutta, mutta riittävästä nukkumisesta kertoo se, että heräät pääsääntöisesti pirteänä. Elintavoilla on merkitystä unen kannalta, joten terveitä elintapoja ylläpitämällä vaalit myös hyvää unta.
Hyvää unta edistävät
- terveydentilasta huolehtiminen ja sairauksien hoito
- ravitsemus
- liikunta
- nautintoaineiden kohtuukäyttö
- säännölliset nukkumisajat
- rentoutuminen
- sosiaaliset suhteet
- harrastukset
- perheen ja ystävien kanssa vietetty aika
- elämän vaikeuksien ja huolien läpikäynti
- työn ja levon suhde
- työaikajärjestelyt epäsäännöllisiä työaikoja noudattavilla
- tarpeettoman unilääkityksen välttäminen.
Oman lisänsä asiaan tuovat sensorit ja pumput erinäisine hälytyksineen. Tekniikan tarkoitus on kuitenkin parantaa ja rauhoittaa myös yöaikaa, joten kannattaa pohtia asiaa ja ottaa esimerkiksi pumpun hälytyksistä käyttöön yöaikana vain ne itselle välttämättömimmät.
Unenhuoltovinkkejä
Katso vinkkejä unenhuoltoon klikkaamalla kuvan oransseja infomerkkejä.
Pohdi itseksesi, mitä näistä unenhuoltovinkeistä jo käytät arjessasi. Minkä tai mitkä voisit vielä poimia parantamaan omaa nukkumistasi?
Mitä unettomuus on?
Diabetesta sairastavalla unettomuus voi vaikuttaa diabetekseen ja diabetes unettomuuteen. Siksi unettomuuden hoito usein parantaakin verensokeritasapainoa. Diabeteksen hyvä hoito puolestaan parantaa unen laatua.
Mitä unettomuus on?
Kuuntele Uniliiton Nukutaan-podcast, jonka aiheena on unettomuus.
Ohimenevää unettomuutta on ajoittain kaikilla, tämä on aivan tavallista. Yölliset havahtumiset ja heräämiset kuuluvat normaaliin nukkumiseen.
Unettomuus ja elintavat
Uni ja vireystila vaikuttavat kehon energia-aineenvaihduntaan, eli nukkumisella on merkitystä myös painonhallinnan kannalta. Sekä lyhytunisuus (5–6 h) että pitkäunisuus (yli 9 h) nostavat herkästi painoa. Liian vähäinen uni myös heikentää sokeriaineenvaihduntaa ja nostaa verenpainetta. Lisäksi väsyneenä terveellisten elintapojen ylläpito saattaa vaikeutua.
Diabetes-lehden avoimessa arkistossa on useita hyviä diabetesaiheisia artikkeleita. Unesta voit lukea Mikä meitä valvottaa -jutusta.
Unettomuuden omahoito
Jos tuntuu, että unettomuus pitkittyy ja kärsit unettomuudesta, saatat löytää apua Mielenterveystalon Unettomuuden omahoito-ohjelmasta.
Uniapnea
Uniapnea on hyvin yleinen sairaus. Sen tyypillisiä oireita ovat voimakas päiväväsymys ja kuorsaaminen. Uniapnea on tärkeä diagnosoida ja hoitaa, koska hoitamattomana se heikentää verensokeritasapainoa ja lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Uniapnean hoidossa elintavoilla ja painonhallinnalla on keskeinen merkitys.
Podcast-sarja uniapneasta
Hengitysliiton sivuilta löydät Minä ja uniapnea – podcast -sarjan.
Jos epäilet sairastavasi uniapneaa, ota asia puheeksi seuraavalla terveydenhuollon käynnilläsi!
Lähteinä käytetty: UKK-instituutti, Uniliitto, Hengitysliitto.