Hyppää sisältöön

Elintapamuutos

Elintavoilla tarkoitetaan terveyteemme vaikuttavia, arjessa säännöllisesti toistuvia valintoja ja tekoja. Elintavat vaikuttavat niin keholliseen kuin myös henkiseen hyvinvointiin. Hyvillä arjen valinnoilla on helpompi elää laadukasta elämää. Jos koet muutostarvetta, on elintapamuutos usein helpompi toteuttaa pienin päätöksin. Niistä muodostuu ajan kanssa uusia tapoja.

Arjen valinnat terveyspäätösten takana

Törmäämme arjen valintatilanteisiin tämän tästä. Teemme useita kertoja päivässä terveyteemme vaikuttavia päätöksiä. Valitsemme mitä syömme, milloin syömme ja kuinka paljon syömme. Myös liikunnassa teemme päivittäin valintoja: kuinka usein, kuinka paljon ja miten liikumme. Päivän valinnoilla myös saatamme itsemme uneen, joko hyvään tai huonoon.

Syöminen, liikkuminen ja stressitaso vaikuttavat sekä unen määrään että laatuun. Huonon yöunen voimalla on vaikeaa tehdä hyviä terveyspäätöksiä. Huonon yöunen voimin emme liioin ole paras versio itsestämme. 

Mitä elintavat ovat?

Elintavat ovat vuosien ja vuosikymmenten saatossa omaksuttuja tapoja. Tapojen muodostumiseen ovat vaikuttaneet muun muassa perhe, työ, ystävät ja asuinympäristö. Onkin helppo ymmärtää, että pitkään, päivittäin toistettu tapa on niin syvään juurtunut, että sitä on haasteellista muuttaa. Elintapamuutos vaatii aina pohdintaa ja ponnisteluja. Pienet muutokset vaativat satoja arjen toistoja ennen kuin niistä muotoutuu pysyvä elintapa.  

Tiesitkö?

Pysyviä elintapamuutoksia ja tuloksia on vaikea saavuttaa yksittäisillä kuureilla. Lue Psoriasisliiton blogista psykologi Anu Tevanlinnan kirjoitus Mitä elintapojen muutos vaatii.


Lähde liikkeelle positiivisesta

Elintapamuutoksessa tulee herkästi mietittyä pelkkiä muutostarpeita ja puutteita. Unohtuu, että jokaisen elintavoista löytyy myös positiivisia ja toimivia asioita. Muutoksen voi aloittaa lisäämällä sitä, mikä jo sujuu ja tuntuu tutulta.

Pohdi alla olevan listan avulla, mikä sinun arjessasi on jo hyvin ja toimivaa:

 • ruokailutottumukset
 • liikkuminen
 • painonhallinta
 • mieliala
 • lepo ja uni
 • työ ja vapaa-ajan tasapaino
 • perhe, läheiset ja ystävät.

Päivärytmi

Pohdi alla olevien korttien avulla omaa päivärytmiäsi ja miten voisit arkeasi rytmittämällä löytää aikaa oman hyvinvointisi kohentamiseen.


Pienin päätöksin kohti uusia elintapoja

Elintapojen muuttamiseen ei ole olemassa yhtä oikeaa, kaikille sopivaa tapaa. Jotta uusi elintapa juurtuisi arkeen, tarvitaan suunnittelua, repsahduksen sietoa, uusia suunnitelmia ja paljon sallivuutta. Tietoisuutta siitä, että ”paras suunnitelma on joustava suunnitelma”. Valmiutta muuttaa suuntaa, mikäli laadittu suunnitelma ei ole toimiva. 

Toimivan suunnitelman tunnistaa huikeasta onnistumisen tunteesta ja pystyvyyden tunteen vahvistumisesta. 


Opi menneistä

Olet pitkällä, kun sinulla on tietoisuus, että olet menossa kohti jotain sinulle tärkeää ja että sinulla on sekä tahtoa että halua muutokseen. Tässä vaiheessa olisi järkevää kurkistaa taaksepäin ja pohtia, oletko ollut samassa tilanteessa aiemmin? Jos muutos ei onnistunut silloin, mitä nyt tekisit toisin? Vanhat yritykset tehdä elintapamuutoksia ovat erityisen hyvää oppimismateriaalia uutta muutosta suunniteltaessa. Älä siis lakaise maton alle menneitä repsahduksia.

Onnistumiset sen sijaan kannattaa sisällyttää myös uuteen suunnitelmaan. 


Pilko tavoite osiin

Parhaat motivaation ylläpitäjät ovat sopivat, oikein ajastetut tavoitteet. Kokonaistavoite voi olla korkealla mutta osatavoitteiden tulee olla matalalla. Parasta polttoainetta pysyvän motivaation liekkeihin on tekemisen ilo. Mikäli kävelylenkillä hymyilyttää, voit olla varma, että hakeudut samalle polulle seuraavana päivänä uudelleen.  

Tavoittelemme elämässämme iloa ja mielihyvää ja pyrimme välttämään mielipahaa. Tästä syystä elintapamuutoksen suunnitelman tulisi tuntua saavutettavalta, jopa liian helpolta. Mikäli asetamme tavoitteemme liian korkealle eikä matkanteko tunnu mukavalta, sujahdamme helposti vanhoihin, tuttuihin tottumuksiimme. 

Pohdi, mihin elintavoissasi kaipaat muutosta. Lähde liikkeelle siitä, jonka tällä hetkellä koet tärkeimmäksi. Löydät vinkkejä klikkaamalla alla olevan kuvan oransseja infomerkkejä.


Matkasuunnitelma kohti uusia elintapoja

 1. Lähde muutosmatkalle maltilla, ota mukaan vain yksi selkeä, mitattavissa oleva, konkreettinen tavoite.
 1. Pilko tavoite pieniin osatavoitteisiin.  
 1. Kirjoita tavoite osatavoitteineen paperille ja aseta se näkyville esim. jääkaapin oveen. On tärkeää, että tiedät, mitä teet ja milloin teet.
 1. Nauti matkanteosta, ole ylpeä pienistä saavutuksista.
 1. Muista: ”Hyvä suunnitelma on joustava suunnitelma!” 
 1. Kun tavoite on sujahtanut osaksi arjen rutiinia, voit pohtia uutta tavoitetta.
 1. Se, mikä tuntuu hyvältä ja hymyilyttää, on usein pysyvää.

Pohdi juuri sinulle sopiva tavoite

Onnistuminen voimaannuttaa ja lisää pystyvyyden tunnetta. Tämän vuoksi tavoitteen tulisi olla riittävän konkreettinen ja selkeä, jotta sitä voi tavoitella. Tavoitteen tulisi myös tuntua helpolta ja mahdolliselta. Muutokset arkeen ovat aina haastavia. Mieli ei pidä muutoksista, jota lähtökohtaisesti aina vastustaa. Ehkäpä siis pitäisi totutella pieniin, matalan kynnyksen muutoksiin ja nauttia matkasta. Löytää osatavoitteiden tienviitoilla voimaannuttava polku kohti uusia elintapoja.

Klikkaamalla kuvassa olevia oransseja infomerkkejä, löydät lisävinkkejä tavoitteen laatimisesta. Kun luet esimerkkejä pohdi, ovatko ne juuri tässä hetkessä juuri sinulle sopivia, pidätkö niistä? Esimerkkien avulla voit pohtia tavoitteita, jotka sopivat omaan elämäntilanteeseesi parhaiten. Onnistuuko tavoitteesi ylläpitäminen vielä vuoden kuluttua? Entä viiden vuoden?


Hyvinvointipoluille