Painonhallinta
Tyypin 2 diabeteksen puhkeamista voidaan useimmiten ehkäistä tai ainakin viivyttää. Ehkäisyn keinoja ovat liikkuminen, terveelliset ruokailutottumukset, tupakoimattomuus ja painonhallinta.
Painon suhteen jokaisen tilanne on yksilöllinen ja tästä syystä kannattaa aihetta pohtia juuri oman tarpeen ja tilanteen pohjalta. Jos koet, että tämän hetken tavoitteesi liittyy painonhallintaan, se voi olla nykypainon ylläpitämistä, painonnousun taltuttamista tai painon pudottamista.
Hyvä olo voi olla tärkein painonhallinnan tavoite.
Ylipainoisilla jo muutaman kilon (5 %:n) painonpudotuksella on tutkitusti terveyshyötyä. Diabetesriskin kannalta vaikuttavimpia ovat pysyvät muutokset, joten kuuriluontoista painonpudotusta kannattaa välttää. Tärkeintä kuitenkaan ei ole vaa’an lukema, vaan tavoite vaikuttaa omaan hyvinvointiin.
Painonhallinnan kulmakivet ovat syöminen, liikkuminen, riittävä uni ja stressinhallinta.
Löydä oma tavoitteesi
Painonhallinnassa oma tavoitteesi voi siis olla ruokailutottumusten sijaan myös liikkumisen lisääminen tai parempaan uneen panostaminen. Myös stressillä on merkitystä, joten joskus ensimmäinen askel voi olla stressin vähentäminen.
Panosta rentousharjoituksiin
Voit työstää stressiäsi rentoutusharjoitteella. Aloita lyhyellä harjoitteella ja kuuntele Mielenterveystalon ohjattu ja lyhyt rentoutusharjoite.
Terveyskylän Painonhallintatalosta löydät Mielentaidot tukena painonhallinnassa -sivuston.
Kehotietoisuus
Painonhallinnan kannalta on tärkeää osata tunnistaa oman kehon viestejä. Kehon viestien väärä tulkinta voi altistaa esimerkiksi tunnesyömiseen tai energiantarvetta suurempaan syömiseen. Näläntunteen lisäksi on merkittävää tunnistaa ja toisaalta erottaa oikein kehon viestit esimerkiksi väsymyksestä, surusta tai ylivireydestä.
Taustalla saattaa olla pitkän ajan kuluessa opitut tavat. Näistä pois oppiminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Keho myös pyrkii herkästi pitämään kiinni saavutetuista kiloista, koska painonlasku on aiemmin ollut uhka ihmisen eloonjäämiselle. Mindfulness-harjoitusten avulla voit opetella oman kehon aistimista ja arvostamista.
Kokeile mindfulness-harjoitteita
Kuuntele mindfulness-harjoitus Minä ja kehoni (Sydänliitto, kesto 5:51)
Kuuntele mindfulness-harjoitus Rentouttava kehon havainnointi (Sydänliitto, kesto 14:55)
Millainen on hyvä tavoite?
Hyvä tavoite on sellainen, joka sopii juuri sinun omaan arkeesi! Jos tavoitteenasi on painon pudottaminen, kannattaa omat tavoitteet pilkkoa pieniin osatavoitteisiin. Pienien tavoitteiden saavuttaminen on helpompaa ja niistä saadut onnistumisen kokemukset kannustavat sinua eteenpäin muutoksen polulla. Eli kannattaa edetä tavoite kerrallaan. Pienillä, pysyvillä muutoksilla saavutettu hidas painonlasku tuottaa useimmiten myös pysyviä muutoksia. Muutosprosessi sisältää erilaisia vaiheita ja siihen kuuluvat luonnollisina osina myös takapakit ja repsahdukset. Selkeät tavoitteet auttavat myös näistä tilanteista eteenpäin pääsemiseen.Hyvä tavoite kuvaa sitä konkreettista muutosta, jonka haluat saada aikaiseksi oman toimintasi avulla.
Löydät vinkkejä tavoitteen laatimiseen tämän Hyvinvointipolun Elintapamuutos-osiosta.
Vinkkejä painonhallintaan
Jos koet tarvitsevasi lisää vinkkejä painonhallintaan, tutustu Terveyskylän Painonhallintapolkuun.
Sydänliiton verkkosivuilta löydät kuusi kultaista ohjetta painonhallinnassa onnistumiseen.
Lähteinä käytetty: Terveyskylän Painonhallintatalo.fi, Terveyskirjasto.fi