Hyppää sisältöön

Ruokailutottumukset

Diabetesriskissä syömiseen pätee samat suositukset kuin kenelle tahansa. Omat ruokailutottumukset kuten ateriarytmi ja annoskoko ovat oivia keinoja, joilla voit vaikuttaa omaan sairastumisriskiisi.

Terveellinen syöminen ei ole pelkästään sitä, mitä syö, vaan ainakin yhtä tärkeää on pohtia, miten ja miksi syö. 

  • Syötkö kiireessä ja hotkien vai rauhoitatko ruokailutilanteen?
  • Pureskeletko ruuan huolellisesti ja tunnistatko kylläisyyden? 
  • Syötkö aterian lautaselta pöydän ääressä vai ohimennen leipäpalan ja sitten toisen ja kolmannen? 
  • Syötkö nälän vai tavan vuoksi?

Ateriarytmi ja annoskoko

Merkittävä asia diabetesriskin kannalta on säännöllinen aterioiden rytmitys. Tämä tukee sokeriaineenvaihduntaa. Hyvät ruokailutottumukset kuten säännöllinen ateriarytmi helpottaa myös painonhallintaa, koska se hillitsee nälän tunnetta ja vähentää houkutusta napostella.

Lautasmalli on diabetesriskin näkökulmasta käyttökelpoinen konsti aterioiden koostamiseen.

Kiinnitä huomiota ateriarytmiin

Säännöllisen ateriarytmin hyödyistä löydät tietoa Kuluttajaliiton Ateriarytmi-videolta.

Video: Ateriarytmi (Kuluttajaliitto, kesto 2:10)

Ota käyttöön lautasmalli

Vinkkejä erilaisten aterioiden ja välipalojen koostamiseen lautasmallin mukaisesti löydät Kuluttajaliiton Lautasmalli-videolta.

Video: Lautasmalli (Kuluttajaliitto, kesto 2:05)

Kasvikset, kuidut, rasva ja suola

Diabetesriskin kannalta keskeisiä tekijöitä ravitsemuksessa ovat

  • riittävä määrä kasviksia
  • riittävä määrä kuituja
  • rasvan laatu
  • maltillinen suolan käyttö

Lisää kasviksia

Vinkkejä kasvisten, marjojen ja hedelmien käytön lisäämiseen löydät Kuluttajaliiton Lisää kasviksia -videolta.

Video: Lisää kasviksia (Kuluttajaliitto, kesto 1:53)

Vähennä suolankäyttöä

Tietoa suositusten mukaisesta suolan käytöstä saat Kuluttajaliiton Suolavideolta.

Video: Suolavideo (Kuluttajaliitto, kesto 3:20)

Terveyttä ruoasta

Perinteinen ruokakolmio toimii hyvän syömisen perustana. Katso lisätietoa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan Terveyttä ruoasta -videolta.

Video: Hyvän ruokavalion aineksia (VRN, kesto 3:53)

Omat ruokailutottumukseni

Pohdi alla olevien korttien avulla omia tämänhetkisiä ruokailutottumuksiasi tyypin 2 diabetesriskin näkökulmasta.  


Erilaisia ruokailutottumuksiin liittyviä testejä ja laskureita

Erilaisilla testeillä ja laskureilla voit muun muassa testata ja tarkastella syömistottumuksiasi tai ruoasta saamaasi suolan määrää ja rasvan laatua.


Alkoholi

Alkoholin käyttöön pätee samat kohtuukäytön rajat kuin kenelle tahansa. Jos tavoitteena on painon pudotus, kannattaa muistaa, että alkoholista saattaa tulla yllättävän paljon energiaa. Alkoholi voi myös vaikuttaa negatiivisesti unen laatuun.


Vinkkejä arkeen

Diabetesliiton omatoiminen Hyvän syömisen verkkokurssi sopii henkilöille, joilla on riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Kurssi on maksullinen.


Diabetes-lehdessä aiemmin ilmestyneitä ruokaohjeita sekä maistiaisia Diabetesliiton keittokirjoista on koottu sähköiseen arkistoon. Sivustolta löydät reseptivinkkejä terveelliseen syömiseen.


Lähteinä käytetty: Ruokavirasto, Sydänliitto, Terveyskirjasto