Hyppää sisältöön

Verensokeriseuranta

Verensokeriseuranta luo pohjan insuliinihoidolle. Se auttaa myös ymmärtämään verensokeriin vaikuttavia tekijöitä, kuten esimerkiksi liikkumista, sekä ennakoimaan mahdollisia verensokerin vaihteluja. Verensokeritasoa ei voi tulkita lapsen tai nuoren tuntemusten pohjalta, vaan siihen tarvitaan aina verensokerimittari tai sensori.

Tyypin 1 diabeteksen hoidossa verensokeriseuranta toteutetaan useimmiten glukoosisensorointia hyödyntäen. Arkikielessä puhutaan yleensä sensoroinnista. Sensorointi on tuonut verensokerin jatkuvaksi ja näkyväksi osaksi diabetesta sairastavan lapsen ja perheen arkea. Sensorointi luo turvaa, ja sen on tarkoitus helpottaa arkea. Toisinaan se voi myös olla haaste ja lisätä hoidon kuormittavuutta. Löydät lisätietoa sensoroinnista Terveyskylän Lastentalosta.


Verensokeritavoitteet

Verensokeriseuranta pohjaa verensokeritavoitteisin. Diabeteksen hoidossa käytetyistä yleisistä verensokeritavoitteista löydät lisätietoa klikkaamalla kuvan oransseja kysymysmerkkejä.


Verensokerin mittaustekniikka

Toisinaan on edelleen tilanteita, joissa on tarve mitata sokeri sormenpäästä tai joissa mittaria tarvitaan ketoaineiden tarkistamiseen. Verensokerimittareita ja verinäytteenottoon käytettäviä pistolaitteita on monenlaisia, mutta pääpiirteittäin niiden toimintaperiaatteet ovat hyvin samanlaisia. Mittaamisessa tulosten luotettavuuden kannalta on tärkeä käyttää oikeaa mittaustekniikkaa ja säilyttää mittausvälineet oikein. 

Kertaa verensokerin mittaamistekniikka Diabetesliiton videolta.

Video: Verensokerin mittaaminen sormenpäästä (Hyvinvoinnin polut, kesto 4:15). 

Vaihtelevat verensokerit 

Verensokeri ei koskaan pysy aivan tasaisena, satunnaiset heilahtelut suuntaan tai toiseen ovat diabetesta sairastavan lapsen tai nuoren arjessa täysin normaaleja. Jos kuitenkin oma verensokeriseuranta näyttää, että verensokeri heittelehtii päivittäin ilman selittävää syytä, kannattaa tarkistaa tietyt asiat.

Aina syytä verensokerivaihteluille ei löydy, mutta löydät vinkkejä mahdollisiin tekijöihin klikkaamalla kuvan oransseja kysymysmerkkejä.

Katso myös Diabetesliiton video vaihtelevista verensokereista.

Video: Vaihtelevat verensokerit (Diabetesliitto, kesto 6:27).

Lue lisää vaihtelevista verensokereista

Diabetes-lehden Avoimesta arkistosta löytyy lisäksi Kun sensorointi stressaa -artikkeli.


Hypoglykemia   

Hypoglykemia tarkoittaa liian matalaa verensokeria. Yleensä hypoglykemiasta puhutaan, kun verensokeri laskee alle neljän. 

Jos diabetesta sairastava on tajuton, on hälytettävä ambulanssi hätänumerosta 112. 

Hypoglykemian hoito

Liian matalan verensokerin eli hypoglykemian ensiavuksi on syötävä tai juotava jotakin nopeasti ja helposti saatavaa sokeria sisältävää ruokaa, joka voi olla esimerkiksi:

  • sokeria tai rypälesokeria (Siripiri, Dexal)  
  • sokeripitoista mehua tai virvoitusjuomaa  
  • keskikokoinen hedelmä  
  • purkki tai puikko jäätelöä  
  • ruokalusikallinen hunajaa tai rusinoita  
  • muuta nopeasti syötävää sokeripitoista.  

Tarvittaessa 10–15 minuutin kuluttua otetaan toinen annos.  

Tarvittavaan hiilihydraattiannokseen vaikuttavat verensokeriarvon lisäksi verensokerin laskunopeus, lapsen ikä ja hoitomuoto. Tarkempaa tietoa matalan glukoositason korjaamisesta löydät Terveyskylän Lastentalosta.

Katso myös Diabetesliiton Diabeetikon hypoglykemia -video.

Video: Diabeetikon hypoglykemia (Diabetesliitto, kesto 1:38) 

Korkea verensokeri ja ketoaineet

Eri syistä johtuva insuliinin puute elimistössä voi aiheuttaa diabetesta sairastavalle ketoaineiden kertymistä elimistöön. Tila voi hoitamattomana johtaa ketoasidoosiin eli happomyrkytykseen, joka on hengenvaarallinen tila. 

Ketoaineet tulisi mitata, jos verensokeri on yli 15 mmol/l sekä sairauspäivinä, kuten kuumetaudissa ja erityisesti oksennus- ja ripulitaudin aikana. 

Lisätietoa ketoasidoosista ja sen ehkäisystä


Lähteinä käytetty: Terveyskylä: Lastentalo, Diabetesliitto