Hyppää sisältöön

Jalkojen hoito

Liian korkeat verensokerit voivat pitkällä aikavälillä aiheuttaa erilaisia jalkaongelmia. Diabeteksen hoitotasapainosta huolehtiminen onkin yksi tärkeimmistä keinoista ehkäistä jalkaongelmia.

Jalkojen tutkiminen yhdessä lapsen tai nuoren kanssa

Säännöllinen jalkojen tutkiminen vähentää merkittävästi erilaisten jalkavaivojen riskiä. Jalkojen hoito ja omatoiminen tutkiminen kannattaakin ottaa luonnolliseksi osaksi arkea pian sairastumisen jälkeen. Näin yhteisestä tavasta muodostuu lapselle tai nuorelle arkinen rutiini myös aikuisuuteen.

Lapsen tai nuoren jalat on hyvä tutkia yhdessä kerran viikossa. Kun lapsi saa itse osallistua hoitoon, muodostuu siitä luonnollinen rutiini, joka parhaimmillaan kantaa myös aikuisuuteen. Hyvä jalkaterveys edistää myös lapsen ja nuoren liikkumiskykyä ja elämänlaatua.

Yhdessä toteutettu, säännöllinen omahoitorutiini auttaa lasta ymmärtämään, miksi jalkojen tutkiminen ja hoito on tärkeää silloinkin, kun jalat näyttävät terveiltä eikä hoito tunnu tarpeelliselta.

Jalkojen omahoidon abc

Tietoa jalkojen omahoidosta löydät klikkaamalla kuvan oransseja infomerkkejä.


Pienten ihovaurioiden omahoito

Pieniä jalkaongelmia voi hoitaa myös itse. Ihovaurioiden hoito kannattaa aloittaa nopeasti, jotta niiden hoito on helpompaa ja paraneminen lähtee nopeasti käyntiin. Jos pienen haavan tai rakkulan paraneminen pitkittyy, kannattaa olla yhteydessä lapsen tai nuoren diabeteshoitajaan.

Ohjeita pienten ihovaurioiden hoitoon löydät Tyypin 1 diabetesta sairastavan hyvinvointipolulla olevasta infograafista.


Vinkkejä jalkineiden valintaan

Sopivat ja tarkoituksenmukaiset kengät ja sukat ovat tärkeitä sekä diabeteksen hoidon että jalkojen normaalin kasvun ja kehittymisen kannalta. Jalkine- ja sukkavalintoihin kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota.

Katso vinkkejä jalkineiden valintaan klikkaamalla kuvan oransseja infomerkkejä.


Monipuolinen liikkuminen edistää jalkaterveyttä

Monipuolinen liikkuminen tukee lapsen ja nuoren alaraajojen ja jalkaterien kehitystä. Lisäksi omatoimisella jalkajumpalla voidaan vahvistaa jalkaterän pikkulihaksia ja aktivoida jalkapohjan ihotuntoa sekä nilkan asento- ja liiketuntoa. Nämä ovat tärkeitä taitoja kaikille, ja erityisesti diabetesta sairastaville aikuisiässä.

Videolta löydät vinkkejä lapsen ja nuoren jalkaterän toiminnan testaamiseen ja vahvistamiseen kotioloissa.

Video: Jalkajumppa lapsille ((Activus, kesto 2:20).

Lue lisää jalkaterveydestä

Jalkineiden valinta

Respectan sivulta löydät kattavan oppaan jalkineiden valinnasta. Sivun alalaidasta löydät linkin myös jalkojen omahoidosta kertovalle verkkosivulle.


Mitä jaloillesi kuuluu?

Diabeteslehden avoimesta arkistosta löydät artikkelin diabetesta sairastavan jalkaterveydestä.


Opas lasten jalkineiden valintaan

Respectan kattava lukupaketti jalkineiden valinnasta.


Mitä jaloillesi kuuluu -verkkosivu

Diabetesliiton verkkosivulta löydät runsaasti tietoa diabetesta sairastavan jalkojen hoidosta ja linkkejä lisälukemisen pariin.


Lähteet: Terveyskirjasto, Terveyskylä, Respecta, Diabtesliitto