Hyppää sisältöön

Ruokailutottumukset

Tyypin 1 diabetesta sairastavan lapsen perheessä ei tarvita erityistä ruokavaliota diabeteksen vuoksi. Lapsiperheiden ruokasuositukset ja niiden mukainen monipuolinen ruokavalio sopivat myös diabetesta sairastavalle lapselle. 

On hyvä huomioida, että lapsen makumieltymykset ja ruokailutottumukset eivät muutu hänen sairastuttuaan diabetekseen. Lisäksi lapsi tarvitsee edelleen riittävästi energiaa ja monipuolisia ravintoaineita kasvun ja kehityksen turvaksi.

Ruokasuositukset lapsiperheille

Klikkaamalla kuvan oransseja palloja löydät lapsiperheen ruokasuositusten pääkohdat.


Hiilihydraatit 

Ruokavaliossa hiilihydraatit ovat verensokerin kannalta oleellisia, ja siksi niiden määrää arvioidaan ruokailun yhteydessä. Hiilihydraattiarviointi on ateriainsuliinin annostelun perusta. Hiilihydraattien määrän arviointi ei tarkoita sitä, että diabetesta sairastava lapsi ei saisi syödä hiilihydraatteja tai että niiden määrää tulisi erityisesti rajoittaa tai tarkkailla. Hiilihydraattien määrä ja tarve vaihtelevat lapsilla hyvin yksilöllisesti eri aterioilla ja eri päivinä.  

Hiilihydraattipitoisia ruokia ovat esimerkiksi viljatuotteet, hedelmät, marjat, peruna, maitotuotteet sekä sokeripitoiset juotavat.

Annosteltavan pikainsuliinin määrän kannalta tärkein on aterian hiilihydraattien kokonaismäärä.

Hiilihydraattiarvioinnista löydät tietoa Tyypin 1 diabetessa sairastavan polulta.

Insuliini-hiilihydraattipalapeli 

Aterialle annosteltavaa pikainsuliinin määrää varten tulee tietää lapselle yksilöllisesti sopiva hiilihydraattien ja pikainsuliinin suhde eli se, kuinka paljon insuliinia tarvitaan 10 hiilihydraattigrammaa kohti. Tämä suhde on yksilöllinen, ja se voi vaihdella esimerkiksi vuorokauden eri aikoina. Myös kasvuvaiheet ja murrosikä vaikuttavat melko tyypillisesti insuliinin tarpeeseen.

Pumppuhoidossa kannattaa hyödyntää annosopasta, joka ehdottaa ateriaa varten annosteltavaa määrää siihen tallennettujen henkilökohtaisten tietojen pohjalta. On yksilöllistä, minkä ikäisenä lapsi alkaa harjoitella ja oppii arvioimaan hiilihydraatteja.

Löydät lisätietoa hiilihydraateista ja insuliinista klikkaamalla kuvan oransseja kysymysmerkkejä.

Huimahiilari-pelin avulla hiilihydraattiarviointiin voi tutustua yhdessä lapsen kanssa.

Video: Huimahiilari-pelin esittely (Diabetesliitto, kesto 4:56).

Arjen ruokailutilanteet

Terveellinen ruoka ja säännölliset ruokailutottumukset luovat pohjan diabetesta sairastavan lapsen ja koko perheen hyvinvoinnille.

Vinkkejä lapsiperheen ruokailuun

Vinkkejä lapsiperheen ruokailuun löydät klikkaamalla alla olevan kuvan oransseja ympyröitä.


Lähteinä käytetty: Ruokavirasto.fi, Diabetesliitto