Hyppää sisältöön

Seksuaaliterveys

Diabetes, kuten mikä tahansa pitkäaikaissairaus, voi vaikuttaa seksuaaliterveyteen ja seksuaalisuuden kokemiseen. Kannattaa muistaa, että mahdollisiin ongelmiin löytyy yleensä myös ratkaisu. Seksuaaliterveys kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi vastaanottokäynnillä.

Hyvällä seksuaali- ja lisääntymisterveydellä tarkoitetaan  

  • kykyä nauttia kaikkia osapuolia tyydyttävistä seksuaalisista suhteista 
  • mahdollisuutta olla altistumatta seksuaaliselle kaltoinkohtelulle 
  • suojaa seksitaudeilta 
  • onnistunutta raskauksien suunnittelua 
  • mahdollisuutta turvallisiin raskauksiin ja synnytyksiin.

Raskauden ehkäisy ja suunnittelu

Raskauden ehkäisy toteutetaan diabetesta sairastavilla samoin kuin kenellä tahansa. Raskautta suunniteltaessa tulee huomioida verensokeritasapaino ja suunnitella verensokeria alentava lääkitys tilannekohtaisesti. Sokerihemoglobiinin (HbA1c:n) tavoite on alle 53 mmol/mol (7 %). Hyvä sokeritasapaino ennen raskautta vähentää mm. keskenmenon ja sikiön kehityshäiriöiden riskiä. Huono hoitotasapaino voi heikentää hedelmällisyyttä, samoin ylipaino. 


Vaihdevuodet 

Diabetesta sairastavilla vaihdevuosioireet ovat samankaltaisia kuin muillakin. Mahdollinen hormonihoito pohditaan yksilöllisesti, eikä diabetes ole este hormonihoidolle. Korkea verensokeritasapaino voi lisätä erilaisia gynekologisia oireita, kuten virtsavaivoja, limakalvo-oireita sekä virtsatie- ja emätintulehduksia. Tämä on hyvä huomioida esimerkiksi verensokeria alentavaa lääkitystä suunniteltaessa.


Erektiohäiriöt 

Keski-ikäisillä diabetesta sairastavilla miehillä ilmenee hieman muuta väestöä enemmän erektio-ongelmia. Tämä saattaa johtua diabeteksen aiheuttamista hermo- ja verenkiertovaikutuksista. Hyvä verensokeritasapaino on siis tässäkin asiassa tärkeässä roolissa. Toiminnallisista syistä johtuvia ongelmia voidaan hoitaa lääkehoidolla, ja myös elintavoilla on vaikutusta.

Terveyskylän Miestalosta löydät lisätietoa erektiohäiriöiden hoidosta.


Lisätietoa seksuaaliterveydestä

Diabetesliiton Diabeteksen äärellä -podcastsarjan jakso Puhetta seksuaalisuudesta käsittelee seksuaalisuutta diabetesta sairastavan näkökulmasta. 


Väestöliiton Hyvä kysymys.fi -sivustolta löytyy laajasti seksuaalisuuteen liittyviä aihealueita.


Lähteinä käytetty: vaestoliitto.fi , diabetestalo.fi, miestalo.fi

Diabetes-kirja, 2019. (Ilanne-Parikka, P., Niskanen, L., Rönnemaa, T. & Saha, MT. (toim.).