Hyppää sisältöön

Suun terveys

Suun terveydestä huolehtiminen on kaikille tärkeää, mutta diabetesta sairastavalle säännöllinen suun hoito on erityisen merkittävässä roolissa. Suun tulehdukset voivat heikentää verensokeritasapainoasi, ja toisaalta korkeat verensokerit voivat lisätä suun alueen tulehduksia.  

Suun terveyden kannalta huomioitavia asioita

Löydät suun terveyteen liittyviä vinkkejä klikkaamalla kuvassa olevia oransseja infopalloja.

Suun hoidon kulmakivet

Katso Hammaslääkäriliiton video suun hoidon kulmakivistä.

Video: Pidä huolta hampaista (Hammaslääkäriliitto, kesto 0:30)

Verensokeritasapaino ja suun terveys

Hyvässä hoitotasapainossa oleva diabetes ei itsessään heikennä suun terveyttä. Huono hoitotasapaino ja vaihtelevat verensokerit taas lisäävät sekä suun bakteeri- että sienitulehduksia ja altistavat kiinnityskudosten sairauksille. Toistuvasti matalalla käyvät verensokerit ja niiden vaatimat hiilihydraattikorjausannokset voivat myös altistaa hampaiden reikiintymiselle.


Ravitsemus ja suun terveys

Myös säännöllinen ateriarytmi ja napostelun välttäminen tukevat suun terveyttä. Katso video ateriarytmistä Ruokailutottumukset-osiosta.

Hammaslääkäriliiton testillä voit testata ja oppia, kuinka ravitsemus ja ruokailutottumukset vaikuttavat suun terveyteen.


Parodontiitti

Parodontiitti on hampaiden kiinnityskudoksen sairaus. Diabetes lisää parodontiitin riskiä. Puutteellinen suuhygienia ja diabeteksen hoitotasapaino lisäävät riskiä. Myös tupakointi lisää parodontiitin riskiä.

Tunnetko parodontiitin?

Katso Hammaslääkäriliiton video parodontiitista.

Video: Joko sinä tunnet parodontiitin, (Hammaslääkäriliitto, kesto 0:30)


Lähteinä käytetty: Hammaslääkäriliitto, Diabetestalo.fi