Hyppää sisältöön

Painonhallinta

Tyypin 2 diabetesta sairastavalla painonhallinta on yksi omahoidon osa-alue. Painon osalta jokaisen tilanne on yksilöllinen ja tästä syystä kannattaa aihetta pohtia juuri oman tarpeen ja tilanteen pohjalta. Jos koet, että tämän hetken tavoitteesi liittyy painonhallintaan, tavoite voi olla nykypainon ylläpitämistä, painonnousun taltuttamista tai painon pudottamista. 

Terveyden kannalta tutkitusti vaikuttavimpia ovat pysyvät muutokset, joten kuuriluontoista painonpudotusta kannattaa välttää. Aina tärkeintä ei kuitenkaan ole vaa’an lukema, vaan painon vaikutus omaan hyvinvointiin.

Hyvä olo voi olla tärkein painonhallinnan tavoite

Painonhallinnassa oma tavoitteesi voi siis olla ruokailutottumusten muuttamisen sijaan myös liikkumisen lisääminen tai parempaan uneen panostaminen. Myös stressillä on merkitystä, joten joskus ensimmäinen askel voi olla stressin vähentäminen. Voit harjoitella stressin hallitsemista esimerkiksi erilaisilla rentoutusharjoitteilla

Painonhallinnan kulmakiviä ovat syöminen, liikkuminen, riittävä uni ja stressinhallinta. 


Kehotietoisuus 

Painonhallinnan kannalta on tärkeää osata tunnistaa oman kehon viestejä. Kehon viestien väärä tulkinta voi altistaa esimerkiksi tunnesyömiselle tai energiantarvetta suuremmalle syömiselle. Näläntunteen lisäksi on tärkeä osata tunnistaa ja erottaa kehon viestejä esimerkiksi väsymyksestä, surusta tai ali- ja ylivireydestä. Joskus painonhallinnan haasteiden taustalla on myös pitkän ajan kuluessa opitut tavat. Näistä poisoppiminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Myös kehotietoisuuden ja kehomieliyhteyden uudelleenrakentaminen tapahtuu vähitellen.

Kehotietoisuutta voi harjoitella

Mindfulness-harjoittelu on yksi keino kehittää kehotietoisuutta. Aloita harjoittelu vaikkapa kuuntelemalla Sydänliiton Minä ja kehoni -videon avulla.

Minä ja kehoni -mindfulness-harjoitus (Sydänliitto, kesto 5:50)

Tutustu myös Terveyskylän Painonhallintatalon Mielentaidot tukena painonhallinnassa -sivuihin. Sivuilta löydät tietoa muun muassa tunnesyömisestä ja voimavaroista sekä itsemyötätunnosta.


Painonpudotuksen vaikutus sokeriaineenvaihduntaan 

Ylipainoisilla jo muutaman kilon (5 %) painonpudotuksella on tutkitusti terveyshyötyä. Tyypin 2 diabetesta sairastavalla etenkin vyötärölihavuus liittyy kiinteästi sokeriaineenvaihdunnan heikkenemiseen. Keskivartalolle kertyvä rasva lisää myös maksan rasvoittumista. Tällöin painon pudottaminen on diabeteksen kannalta erityisen hyödyllistä.

Diabetes-lehden Avoimesta arkistosta löytyy Ylipaino ei ole oma valinta -artikkeli. Jutussa lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen pohtii ylipainoisuuden taustoja.

Laihdutettaessa verensokeria alentava lääkitys tulee suunnitella yksilöllisesti. Insuliinin määrää on yleensä tarpeen vähentää painon pudotessa – ota omat suunnitelmasi puheeksi myös terveydenhuollossa.


Oman painonhallintatavoitteen laatiminen

Jos tavoitteenasi on painonhallinta tai laihduttaminen, kannattaa omat tavoitteet pilkkoa pienempiin osatavoitteisiin. Pienillä, pysyvillä muutoksilla saavutettu hidas painonlasku tuottaa useimmiten myös pysyviä muutoksia. Elintapamuutos-osiosta taas löydät esimerkkejä erilaisista tavoitteista.

Tutustu muihin painonhallinta materiaaleihin:


Lähteinä käytetty: Painonhallintatalo.fi, Terveyskirjasto.fi